> Početna > Blog

Blog

11.12.2013. 13:42:43

OBVEZNA PROVJERA VLASNIČKOG LISTA

Prilikom obavljanja pravnog posla kupoprodaje obveza je svakog posrednika u prometu nekretnina provjeriti izvadak iz zemljišnih knjiga za nekretninu koja je predmet kupoprodaje isto tako dužnost je posrednika obavijestiti stranku (kupca) u postupku kupoprodaje da to isto učine sami. 

Vlasnički list nikako ne bi smio biti starijeg datuma najbolje je da isti stranka  prilikom sklapanja pravnog posla izvadi netom prije tj. u trenutku sklapanja pravnog posla odnosno obavljanja kupoprodaje, kako bi se spriječile danas nerijetke situacije da prodavatelj (otuđitelj) nekretnine u međuvremenu od sklapanja predugovora (primitka kapare) do sklapanja kupoprodajnog ugovora (primitka kupovnine u cijelosti) predmetnu nekretninu optereti teretom (bilo uknjiženim ili neuknjiženim) ili istu otuđi (proda) više puta,  te tada vlasništvo stiječe ona osoba čiji je ugovor novijeg datuma odnosno ona osoba koja prva podnese  prijedlog za uknjižbu prava vlasništva u zemljišne knjige. 

Kako bi se spriječile takve situacije svakako je najbolje vlasnički list provjeriti i izvaditi netom prije sklapanja glavnog kupoprodajnog ugovora, te ukoliko je kupoprodajnom ugovoru prethodio predugovor u isti obvezno ugraditi klauzulu o zabrani otuđenja i opterećenja predmetne nekretnine od strane prodavatelja i trećih osoba do trenutka sklapanja kupoprodajnog ugovora. 

KEBanner4

Dobrodošli!

 Dobrodošli na internet stranice Agencije za posredovanje u prometu nekretninama Lucerna nekretnine, zahvaljujemo Vam na posjeti i ukazanoj prilici da nakratko prezentiramo svoju tvrtku i ponudu. Pozivamo Vas da pregledate naše stranice, odaberete svoju nekretninu iz snova, te nam se javite kako bi vam pomogli u ostvarenju tog sna!